Vackra järnvägsstationer

Att vänta på tåget kan vara obeskrivligt tråkigt men väntar man på en av världens vackraste tågstationer känns inte väntan fullt lika lång. Faktiskt kan den istället ses som en del av resan och en del av upplevelsen! Nedan följer ett par exempel på vackra järnvägsstationer, utan inbördes ordning, men det finns såklart långt fler runt om i världen!

Vissa föredrar att resa med tåg medan andra heller flyger eller bilar. Att hyra bil är ofta enkelt men innebär att man måste vara aktsam och skötsam och verkligen säkerställa att inget händer. Självklart ska man vara rädd också om sin egen bil men ofta är man mer avslappnad i sin egen bil. Har man nu inte en egen bil tittar man in hos en bilhandlare i god tid och hittar den som passar bäst för den stundande resan. En shoppingresa till Nice kräver kanske en annan typ av bil än vandringsresan i Alperna.

St Pancras i London

Stationen är belägen mitt i den brittiska huvudstaden och har en magnifik arkitektur som för tankarna till katedraler och slott. Höga valv, tinnar och torn ger känslan av ett kungligt viktorianskt slott. Invigningen gick av stapeln år 1868.

Antwerpen Centraal i Belgien

Stationen byggdes åren 1895-1905 då Leopold II regerade Belgien och är ritad av Louis Delacenserie som också ritat pampiga byggnader i andra länder. Byggnaden förföll under 1950-talet och en rivning diskuterades. Dock förklarades stationen som byggnadsminne och en restauration vidtog. Stationen kallas stundom för Spoorwegkathedraal, kanske för att den utvändigt för tankarna till en korsning mellan House of Parliament i London och Taj Mahal i Indien. Invändigt har dock stationen en helt annan stil och för med sitt höga tak, rika marmordekorationer och väldiga rymd tankarna till Peterskyrkan.

Dunedin Train Station i Nya Zeeland

Det är inte alltid tågstationen är det mest fotograferade huset i en stad men så är det i Dunedin. Tågstationen påminner om ett stort pepparkakshus och kallas också Gingerbread George. Denna magnifika renässansbyggnad stod klar år 1906 och är inte bara vacker på utsidan – även insidan lockar med, bland annat, det iögonfallande golvet – ett mosaikgolv lagt av 750 000 porslinsplattor av märket Royal Doulton.

Om man bilar men är intresserad av att se någon av de vackra tågstationerna är det ofta enkelt att parkera, i alla fall en kortare stund, utanför. De vackra tågstationerna har ofta vackra kaféer som erbjuder specialiteter från landet.