Europas vackraste tågresor

Järnvägen har en lång historia och det har det funnits tåg ända sedan 1800-talet. Detta har gett upphov till många vackra tågresor över hela världen. Inom Europas gränser finns det många storslagna tågrutter som passar utmärkt för personer som vill semestra på räls. Från Malmö kan du ta direkttåg till Berlin eller Hamburg och därifrån går det många internationella tågförbindelser. Om du ska göra ett antal längre tågresor kan det vara värt att köpa ett Interrailkort som finns för olika tidsperioder. Europa har ett mycket välfungerande järnvägsnät och tågen kan ta dig till många spännande platser. Här kan du läsa mer om några av Europas vackraste tågresor.

Dourodalen i Portugal

En av de mest spektakulära tågresorna i Europa hittar du i norra Portugal. Tåget går från Porto till den lilla byn Pocinho. Resan tar cirka tre timmar och bjuder på vackra vyer över vingårdar, djupa dalar och den mäktiga Dourofloden. Järnvägen drivs av Comboios de Portugal och en enkelbiljett kostar cirka 130 kronor. Tåglinjen heter Linha do Douro och anses vara en av Europas vackraste tågresor.

Glaciärexpressen i Schweiz

Glaciärexpressen som går från Zermatt till S:t Moritz tar sju timmar, men bjuder på magiska sevärdheter i naturen. Tåget går över 291 broar och genom 91 tunnlar. De stora panoramafönsterna gör det möjligt att se sevärdheter som Ruinaulta och Oberalppass. Dessutom är servicen hög och det serveras god mat i den pampiga restaurangen.

Venice Simplon-Orient-Express från Frankrike till Turkiet

Venice Simplon-Orient-Express är en unik tågupplevelse. Det finns flera olika sträckor, men den mest berömda går från Paris till Istanbul. Tåget stannar i Budapest och Bukarest på vägen och bjuder på magiskt landskap och rundturer i städerna. Resenärerna bor i tågets glamorösa vagnar som är inredda i art déco-stil.

Berninaexpressen från Schweiz till Italien

Berninaexpressen är Europas högst belägna järnvägssträcka med en högsta sträcka på 2 253 meter över havet. Rutten börjar i den schweiziska staden Chur och går genom Alperna till Tirano i norra Italien. Denna tågresa är något för dig som vill se vacker natur och det imponerande världsarvet Berninabanorna.

Train des pignes i Frankrike

Denna mysiga tågresa går igenom Provence i södra Frankrike. Landskapet som skymtar förbi utanför tågfönstret är otillgängligt med bil vilket gör denna resa speciell. Floder, dalar och vingårdar passeras när tåget rullar mellan Nice och Digne-les-Bains.

The Jacobite i Skottland

Denna tågresa kallas ofta för Harry Potter-tåget eftersom sträckan var inspiration till den berömda Hogwartsexpressen. Denna järnväg var Storbritanniens första och den byggdes redan år 1830. Än idag dras tåget av ett gammalt ånglok. Även landskapet runtomkring påminner om en sagovärld. Här får passagerarna se tornade toppar och 21 broar längs havet. Resan går från Fort William till Mallaig i Skottland och tar cirka 1 timme och 30 minuter.