Inreda tåg till bostad

Det har blivit mer och mer populärt att bygga om bilar och stugor till bostäder. Det finns också de som bygger om tåg till tillfälliga eller mer långvariga boplatser. Men hur går man tillväga, och får vem som helst köra tåg på räls?

Dela av tågvagnarna

Om man har en eller flera tågvagnar kan det vara skönt att dela av dem för att skapa mer avskildhet. Man kanske också vill ha en toalett eller ett kök. Med bra och snygga innerdörrar och uppbyggda väggar kan man lösa det relativt enkelt.

Toalett på tåget

Om man ska bo på ett tåg måste man också se till att det finns en tågtoalett tillgänglig. I dag får tågtoaletter inte släppa ut avfall rakt ut i naturen. Ett alternativ när man gör om ett tåg till bostad är att sätta in en husvagnstoalett eller campingtoalett som man tar ut och tömmer vid behov. Sätter man in vattentankar och ordnar ett avlopp kan man också bygga en dusch. En toalett som finns på ett tåg tenderar att vara ganska liten och de allra flesta väljer att bygga ut dem lite.

Bo på spåret

Även om man inte själv vill bygga en bostad av ett tåg finns det trots allt möjlighet att bo på spåret. Flera tåghotell finns i Sverige och på dem kan man övernatta både en och flera nätter. Det finns bekväma sängar, möjlighet att äta frukost samt mycket annat. En del av tåghotellen står uppställda på mindre spår som inte längre används, andra är i trafik.

Vem får köra tåg?

I dag är det som så att inte vem som helst får köra tåg. För att bli lokförare måste man gå utbildning och dessutom krävs en hel del praktisk erfarenhet för att man sedan ska få köra tåg på egen hand. Det är inte heller så lätt att bara ta ett tåg och köra iväg med. I dag finns det regler för hur och var man kan eller får köra för att tåg som är i trafik ska kunna komma i tid till stationer runt om i landet.

Övernatta på tåg

Det går alldeles utmärkt att övernatta på tåg utan att de är ombyggda till hotell eller bostäder. På vanliga passagerartåg finns det sovvagnar och liggvagnar där man delar kupé med flera personer. Om man ska åka långt kan det här vara ett klokt alternativ att välja. Det finns också långresor runt norra Europa där man åker tåg i flera dagar. Då kan det definitivt vara skönt att sova bekvämt. Just att somna på tåg brukar för de flesta inte vara några problem då tåget kör mjukt på rälsen.

Köpa gamla tåg

Om man vill få tag i ett tåg som man kan bygga om till bostad eller annat kan det vara lönt att titta runt lite på internet. Ibland kan man också kontakta tågbolag för att se om de har planer på att sälja av gamla lok eller tågvagnar.