Järnvägen – en viktig del i det hållbara samhället

I dagens samhälle blir hållbarhet viktigare och viktigare. Vi behöver alla tänka på hur vi lever för att se till att vår tid på jorden blir så hållbar som möjligt för framtida generationer. Vi har bara en planet som ska räcka i flera generationer framöver. Allas engagemang behövs.

Hållbarheten i att dela på tillgångar

Något som blir allt vanligare är att dela på saker. Istället för att äga eget av allt äger man saker tillsammans. Man delar på jordens resurser för att se till att de håller längre i det långa loppet.

Det primära exemplet är kommunaltrafik där järnvägen spelar en oerhört stor roll. Istället för att varenda person som vill resa någonstans ska äga en egen bil eller ta flygplan överallt finns järnvägen och dess tåg där som en hållbarhetshjälte. Man minskar på utsläpp samtidigt som man delar de få naturpåverkningarna som blir av med flertalet andra, vilket leder till att den personliga miljöpåverkan blir extremt liten.

Stockholm i framkant

Stockholms stad har kommit väldigt långt inom området att äga saker tillsammans för ett hållbarare samhälle. Det finns tjänster där man delar på bilar, så om man behöver en bil kan man boka en i närheten av där man är och sedan ställa tillbaka den när man är klar. På så sätt minskar det på utsläpp, kostnader för individen och det tar inte lika mycket plats i staden som ifall alla enskilt ägt en bil. Ett annat smart sätt att dela på utrymmen och resurser är att dela kontor, även så kallat coworking i Stockholm och i resten av världen. Detta finns för de som vill ha en billigare kontorsplats utanför hemmet eller för egenföretagare som ändå vill ha någon form av kollegor. De flesta av dessa tjänster ligger i nära anslutning till järnvägar och dess stationer för att man ska kunna ta sig till och från jobbet på ett smidigt sätt.