Kända tågrutter & järnvägar i världen

Det finns många hisnande och vackra tågresor i världen. Många av dessa bär på en spännande historia eftersom tåget spelat en viktig historisk roll för länders utveckling. Här kan du läsa mer om några av världens kändaste tågrutter och järnvägar.

Transsibiriska järnvägen i Ryssland

Få järnvägar är så berömda som den Transsibiriska järnvägen som går mellan Moskva och Vladivostok i Ryssland. Den 9300 kilometer långa tågresan är ett riktigt äventyr och anses vara en av världens mest imponerande järnvägslinjer. Tåget passerar många olika landskap och kulturer och många resenärer väljer att stanna på några ställen på vägen, exempelvis Bajkalsjön. Resan tar åtminstone sex dagar, men med flera stopp kan det ta flera veckor. Järnvägen byggdes mellan år 1891 och 1916 eftersom det saknades goda transporter mellan europeiska Ryssland och den viktiga hamnstaden Vladivostok vid Stilla havet. Sträckan tog minst ett halvår att resa med häst och vagn. Dessutom var det ryska klimatet över tundran i Sibirien mycket svårt. Än idag är den Transsibiriska järnvägen världens längsta järnväg. Huvudlinjen går till Vladivostok, men det finns även tre andra linjer som går in i Kina respektive Mongoliet och norrut. Samtliga linjer är elektrifierade sedan år 2002.

Rovos Rail i Sydafrika

Sydafrikanska Rovos Rail anses vara en av världens mest exklusiva tågresor. Resan utgår från Kapstaden i Sydafrika och går igenom Botswana, Zimbabwe, Zambia och Tanzania. Slutdestinationen är Dar es Salaam. Tågsviterna är mycket lyxiga och följer en viktoriansk stil. Här finns alla bekvämligheter och överdådig lyx. Dessutom går rutten genom viltreservat och slätter, vilket gör det möjligt att se Afrikas imponerande djurliv direkt från tåget. Denna tågresa är perfekt för personer som vill kombinera vinprovning, safari och överdådig lyx i en och samma upplevelse.

Grand Canyon Railway i USA

Grand Canyon är en av världens mest imponerande nationalparker. Denna järnväg går rakt igenom parken och bjuder på fantastiska vyer över vattenfall, tallskogar och bergstoppar. Den 103 kilometer långa järnvägen invigdes 1901 och transporterar passagerare från Williams i Arizona till den södra delen av nationalparken Grand Canyon

Centrala järnvägen i Peru

Denna järnväg går från Callao till Huancayo i Peru. På vägen passeras landets huvudstad Lima. Denna tågsträcka är inget för den höjdrädda. Det är en av världens högst belägna järnvägssträckor med en högsta sträcka på 4 820 meter över havet. Utanför tågfönstret syns bland annat bergskedjan Anderna. Järnvägen byggdes för att terrängen var extremt svårframkomlig. Tåget användes bland annat för att transportera kopparmalm för ett stort gruvbolag.