Bra kommunikation med järnvägen

Att bo nära en järnvägsstation är positivt ur flera aspekter. Du har nära till bra och miljövänlig kommunikation, vilket gör att du snabbt kan ta dig till jobb och utbildning. Många vill idag bo mer lantligt för att komma nära naturen och få frisk luft samt slippa undan storstadens stress. Men närheten till järnvägen kan också innebära nackdelar, som en ökad bullernivå.

För att slippa bli väckt på natten när tågen susar förbi kan du sätta upp ett bra bullerplank som dämpar ljud och har många fler innovativa funktioner. Du kan också installera ett reflekterande eller transparent bullerplank mellan ditt hus och tågbanan.

Fördelar med tågresor

Det finns många fördelar med att ta tåget i stället för flyget när du ska resa. Allt fler svenskar blir klimatmedvetna och väljer tåget som ger 74 000 gånger lägre utsläpp än flyget. Att resa med tåg är dessutom lärorikt och roligt, där du under resans gång kan se landskapet förändras utanför tågfönstret. Om du väljer att göra en längre tågresa kan du också få nya vänner och bekantskaper medan du sitter i kupén och samtalar med dina reskamrater.

Många tågresor att välja mellan

Som tågresenär kan du nu ta dig till en stor mängd platser i världen, som Ryssland dit du kan ta Transsibiriska järnvägen. Denna långa tågresa går mellan Vladivostok och Moskva och passerar många områden och landskap på vägen. Själva resan tar minst sex dagar men du kan förstås också stanna på vägen för små minisemestrar, och besöka Bajkalsjön till exempel. Ett annat alternativ är Rovos Rail i Sydafrika där du påbörjar resan från Kapstaden och sedan reser vidare genom Zimbabwe, Botswana, Zambia och därefter Tanzania. Du reser genom viltreservat och får se många spännande och exotiska djur på vägen.

Även Europa har många intressanta tågrutter som du kan prova på. I Portugal kan du resa längs med Dourofloden, från staden Porto till byn Pocinho. Denna resa tar endast tre timmar och passar bra som en dagsutflykt. Detta anses vara en av de vackraste tågresorna som går att utföra i Europa. I Schweiz kan du resa med Glaciärexpressen från Zermatt fram till S:t Moritz. Denna resa tar dig genom 91 tunnlar och över 291 broar. Med hög service och god mat i tågrestaurangen får du en trevlig upplevelse och minnen för livet.

I Skottland kan du resa med The Jacobite som agerat inspiration för Hogwartsexpressen i bokserien om Harry Potter av J. K. Rowling. Järnvägen byggdes här redan 1830 och är en av de första i Storbritannien. Tåget dras av ett ånglok och du reser genom ett sagolandskap. Resan utgår från Fort William och slutar i Mallaig som inte ligger långt från Loch Ness. Här kan du resa i en och en halv timme, vilket gör att även detta är ett bra val för en dagsutflykt när du befinner dig i Skottland.